Eruptia dintilor de lapte

Incepe in jurul varstei de 6 luni si se continua, in etape, la fiecare 6 luni pana la varsta de 2 ani si jumatate sau 3 ani. Este deseori insotita de agitatie, dureri, mancarime locala, febra, diaree, ce pot duce cu gandul la raceli sau la alte infectii.

Parintii trebuie sa calmeze durerea asociata eruptiei dintilor prin aplicarea unor geluri locale si apoi mentinerea unei igiene corecte-stergerea cu comprese de tifon sau cu un servetel a gingiilor si a dintilor; dupa 1 an si jumatate se va incepe periajul dentar (vezi igiena orala a copilului).

Cronologia eruptiei dintilor de lapte incepe cu incisivii centrali inferiori, urmati de cei superiori, apoi incisivii laterali, caninii si molarii de lapte. Exista variatii destul de mari in eruptia dintilor de lapte, acest lucru fiind determinat genetic; o variatie de 6 luni e in limita normalului. Altfel e bine sa fie consultat medicul.

Alaturi de o igiena buna este necesara si o dieta care sa limiteze consumul alimentelor care cresc riscul de aparitie al cariilor: dulciurile si sucurile consumate pe tot parcursul zilei sau dormitul cu un biberon cu lapte sau ceai indulcit(zaharul in contact cu smaltul il va caria rapid). Grija pentru dantura copilului incepe inca de la eruptia primilor dinti: igiena bucala, un regim alimentar sanatos, suplimente cu fluor si controale stomatologice periodice.

Un eveniment extrem de important este eruptia in jurul varstei de 6 ani a molarului unu permanent. El erupe in spatele dintilor de lapte (nu “cade” niciun dinte pentru a erupe el), fiind un dinte de o mare importanta in viitoarea muscatura. El este adesea confundat cu un dinte de lapte si neglijat, fiind astfel si dintele cel mai afectat de procese carioase.