Albire dentara

Este o procedura noninvaziva ce presupune un proces de decolorare a dentinei si indepartarea petelor smaltului cu ajutorul unor geluri speciale ce contin compusi peroxidici. In momentul in care acestia sunt adusi in contact cu dintele se elibereaza oxigen activ. Acesta se combina cu moleculele de culoare din smalt si dentina, indepartandu-le.
Albirea nu este un procedeu nociv pentru dinti daca este efectuata corect, la indicatia medicului si urmata de fluorizare.
Este o procedura sigura si eficienta utilizata pentru a indeparta coloratiile si petele de pe dinti, dar si pentru a deschide culoarea naturala a dintilor.

Tipuri de albire:

  • Albirea in cabinet are loc intr-o singura sedinta (maxim 2) cu un gel concentrat. Nu este recomandata persoanelor cu dinti sensibili. Se poate efectua cu sau fara gutiere si este urmata de un tratament de desensibilizare si fluorizare
  • Albirea la domiciliu: se confectioneaza gutiere adaptate dintilor si se foloseste un gel cu concentratie mai redusa. Gutierele se poarta noaptea, timp de 6-8 nopti. Se recomanda pacientilor cu dinti mai sensibili. Este normala o usoara sensibilitate in timpul tratamentului si cateva zile dupa acesta.
  • Albirea cu laser:este cel mai eficient sistem de albire, efectele fiind imediate. Tratamentul consta in aplicarea unui gel pe dinti, ce este activat cu ajutorul laserului. Procesul de albire se repeta ori de cate ori este nevoie, pana la nuanta dorita. Procedura nu presupune durere, dar poate aparea o sensibilitate dentara care va disparea dupa cateva zile. Dupa fiecare sedinta de albire se aplica pe dinti o substanta cu fluor pentru a diminua aceasta sensibilitate.

Sfaturi pentru mentinerea albirii:

In perioada tratamentului de albire si 2-3 saptamani dupa acesta, nu se consuma bauturi colorate (cafea, cola, vin rosu sau negru, ciocolata) si nu se fumeaza. Este indicata o igiena orala cat mai buna. Se recomanda detartraj si periaj profesional la indicatia medicului.