Coroana din ceramica pe zirconiu

Zirconiul deschide o noua era in protetica dentara, devenind rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare.

shutterstock_75991429 copy copyPrivind retrospectiv, nu putem nega importanta metalului in stomatologie, existand inca situatii in care calitatile sale il recomanda. Dar tehnologia a evoluat in concordanta cu cerintele estetice si de biocompatibilitate tot mai crescute ale pacientilor.

Oxidul de zirconiu este un material utilizat de ani de zile in restaurari osoase pentru pacientii cu fracturi si dizabilitati, cat si in crearea de bijuterii si imitatii de diamante. El este si suportul ideal pentru ceramica, datorita calitatilor sale exceptionale:

  • rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte fortele masticatorii fara a se fractura;
  • este biocompatibil si bioinert, deci necoroziv; astfel, in jurul coroanelor, nu mai apar retractiile gingivale cu descoperirea marginilor metalice si colorarea in cenusiu a gingiei;
  • permite reconstructii extrem de estetice, cu un nivel de transluciditate si opalescenta identice cu cele ale unui dinte natural;
  • datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de ceramica supradiacenta la fel ca la un dinte natural;
  • coroanele pe zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci mai bine acceptate de catre pacient;
  • zirconiul este inert si din punct de vedere termic; el nu conduce caldura, astfel incat variatiile termice nu ajung la pulpa dentara.