Igiena orala a copilului

iStock_000007986137_150x210În cadrul dentiției temporare, grupele dentare apar cam din 6 în 6 luni, începând cu vârsta de 6 luni și pana la 2 ani și jumătate. Igienizarea bucala la copii începe încă din etapa de sugar prin ștergerea gurii nou-născutului cu tampoane îmbibate în ceai de mușețel, urmate de un ușor masaj gingival practicat cu degetul.
Periajul dentar se începe în jurul vârstei de 1 an și jumătate.
Copilul e bine sa asiste când unul dintre părinti se spală pe dinți, deoarece în virtutea spiritului de imitație caracteristic acestei vârste, el va dori sa fie participant la aceasta ”joaca” și va începe sa se perie. Este indicata o periuță mica, speciala pentru copii și o pasta plăcut aromata. La început periajul va fi executat în asa fel încât copilul sa tina periuța cu mana sa, iar părintele sa-l ghideze cu mana lui. Mișcările de periaj trebuie sa fie verticale, dinspre gingie înspre dinte (mișcările orizontale sunt ineficiente în curățarea resturilor alimentare dintre dinți).
Un bun ajutor e periuța electrica; aceasta executa mișcări oscilatorii, fiind necesara o ușoară presiune de 5-10 secunde pe fiecare grup dentar.