Aparate ortodontice fixe

Bracketul – este un element prefabricat ce are o dimensiune si un design realizat special pentru fiecare dinte in parte. El se fixeaza pe suprafata dintelui cu un adeziv special ce nu afecteaza smaltul. Bracketii sunt conectati intre ei printr-un fir metalic care se schimba la un anumit interval de timp. Prin intermediul acestui fir (arc) se exercita asupra dintilor o presiune usoara si continua, ce produce deplasarea dentara. Dupa fiecare activare (de obicei lunara), poate aparea o usoara senzatie dureroasa, dar care dispare dupa 2-3 zile.

Bracketul autoligaturant – arcul e fixat cu ajutorul unui sistem incorporat in bracket, ceea ce face ca deplasarea si derotarea dintilor sa se faca mai rapid si cu o sensibilitate redusa. Durata tratamentului este scurtata iar confortul pacientului este sporit.

Bracketul metalic – este rezistent si mai putin costisitor; arcul se poate fixa cu module elastice de diferite culori pentru a da personalitate zambetului.

Clear bracket – este recomandat in special pentru adultii la care estetica este o cerinta majora. Este realizati din ceramica sau safir sintetic, albi sau transparenti, cu mult mai putin vizibil decat bracketul metalic. Este mai putin rezistent, mai costisitor, iar frictiunea dintre el si arc poate prelungi durata tratamentului.