În cadrul dentiției temporare, grupele dentare apar cam din 6 în 6 luni, începând cu vârsta de 6 luni și până la 2 ani și jumătate. Igienizarea bucală la copii începe încă din etapa de sugar – prin ștergerea gurii nou-născutului cu tampoane îmbibate în ceai de mușețel, urmate de un ușor masaj gingival practicat cu degetul.
Periajul dentar se începe în jurul vârstei de 1 an și jumătate.
Este bine ca cel mic să asiste când unul dintre părinți se spală pe dinți deoarece, în virtutea spiritului de imitație caracteristic acestei vârste, el va dori să fie participant la această ”joacă” și va începe periajul. Este indicată o periuță mică, specială pentru copii și o pastă plăcut aromată. La început periajul va fi executat în așa fel încât copilul să țină periuța cu mâna sa, iar părintele să-l ghideze cu mâna lui. Mișcările de periaj trebuie să fie verticale, dinspre gingie înspre dinte (mișcările orizontale sunt ineficiente în curățarea resturilor alimentare dintre dinți).
Un bun ajutor e periuța electrică: aceasta execută mișcări oscilatorii, fiind necesară o ușoară presiune de 5-10 secunde pe fiecare grup dentar.