Sigilări și fluorizari locale
Dinții tineri (proaspăt erupți) au șanțuri și fosete adânci ce favorizează retenția alimentară și îngreunează un periaj corect. Aici debutează caria dentară.
Sigilanții dentari sunt niște rășini sau cimenturi ce se aplică în aceste șanțuri și fosete, împiedicând retenția alimentară și facilitând periajul. Aceste material eliberează fluor, ce aduce un plus de protecție dintelui.
Momentul ideal pentru a sigila un dinte este imediat după erupția lui, moment când el este si foarte sensibil la atacul carios.
Procedeul este simplu, complet nedureros și deloc traumatizant pentru copil. Sigilantul aderă chimic la dinte și rezistă mulți ani. Este indicat ca aceste sigilări să fie verificate de medic la fiecare 6 luni.
Fluorul aplicat local (sub forma de paste sau geluri) are un efect cariostatic (remineralizează smalțul afectat de carie), cât și unul antimicrobian (împiedică aderența și dezvoltarea plăcii bacteriene la nivelul dintelui).
Extracția dinților de lapte
Extracția dinților de lapte se face atunci când:
- dintele trebuie să cadă;
- dintele a suferit un traumatism sever;
- dintele este foarte cariat și infectat;
- se efectuează un tratament ortodontic (se extrag anumiți dinți de lapte pentru a facilita eruptia corectă a celor definitivi).
Când un dinte de lapte a fost extras cu mai mult de un an înaintea momentului când el urma “să cadă”, se indică un menținător de spatiu, ce va asigura erupția normală a dintelui definitiv.
Tratamentul dintilor de lapte
A existat mult timp idea că dinții de lapte nu trebuie tratați pentru că “oricum ei vor cădea”. Este o idee greșită întrucât rădăcinile dinților de lapte sunt în contact cu mugurii dinților permanenți (astfel, o infecție a dinților de lapte va afecta și dinții permanenți).
Dintele de lapte păstrează pe arcada dentară locul pentru erupția dinților definitivi (extracția precoce a dinților de lapte va atrage erupția în poziții anormale a dinților definitivi și chiar ”blocarea” lor în os).
Pentru a evita complicațiile și pentru a nu-l traumatiza pe cel mic, e indicat consultul stomatologului după erupția primilor dinți. Tratamentul dinților de lapte presupune îndepărtarea țesutului cariat și înlocuirea lui cu material ce va asigura atât forma și funcția, cât și protecția dintelui respectiv. Se indică o terapie de prevenție prin igiena bucală și alimentară, control stomatologic, fluor aplicat local și administrat zilnic, sigilări.